Поканете есента у дома

Декорирайте стаите с цветове от топлата гама

Цветна, пъстра и богата - такава е есента. Поканете я в дома си и тя ще ви се отплати с оригинален декор и ведро настроение. С есен вкъщи посрещнете с усмивка хладните дни. Как да стане това съветва дизайнерът Христина Спасова. Цветовете на есента са топли, меки и земни, затова са подходящи за всяка стая на вашия дом. 


Дали ще заложите на шоколадово кафяво и бежово, или ще предпочетете медените и тиквени нюанси, няма значение. С всеки от тях ще сте в крак със сезонните тенденции.


В списъка с есенни цветове попадат още червеникавокафяво, златисто, жълто и тъмнозелено. Ако в дома преобладават студените тонове, които не отговарят на есенното ви настроение, тогава заложете на детайлите. Възползвайте се от даровете на природата през есента. Съберете шишарки, кестени и жълъди и с помощта на спрей ги оцветете в цвят, който да пасва на този в помещението. Поставени в стъклена купа или в панер, те ще красят стаята и ще са явен знак, че вече сте на есенна вълна.


Трапезата през есента е също толкова богата, колкото е есенната палитра от цветове. От зеленчуците можете да избирате между зеле, моркови, чушки, камби, карфиол - основни съставки за традиционните туршии. На разположение са също патладжаните, цвеклото, зеленият фасул, броколите, брюкселското зеле, тиквата и целината.


Напълнете фруктиерата с есенни плодовете. С ябълки, круши, грозде и сливи утолявате глада, зареждате се с енергия и приготвяте вкусни десерти. Сред специалитетите на есенната трапеза са печените кестени - лесни за приготвяне и гонещи умората. За повече настроение декорирайте с подходящи салфетки или подложки за хранене, с оригинален сервиз или купа за салата в есенни нюанси.


- Декорация с есенни мотиви
За декорацията с есенни мотиви можете да разчитате изцяло на природата. От нея можете да си набавите всичко необходимо, за да преобразите дома си в стил.
Есен в кухнята - лесна идея, която не изисква време или средства, е гирляндът от есенни листа, с който можете да украсите прозореца или кухненската врата. Кухнята е и идеално място за декорация с кратунки (декоративни тикви). Дали ще ги изрисувате като човечета и ще ги наредите на перваза, или ще ги издълбаете и използвате като ваза, те ще ви развеселяват, докато готвите.
- Есен в хола
Тук имате най-голямо поле за изява за есенна декорация. По стените закачете картини с есенни пейзажи или си направете колаж от снимки от последната разходка в парка. Подходящи за есента за също гоблените и дърворезбата. На масата поставете ваза със сухи есенни листа, които предварително сте затиснали за известно време между страниците на дебела книга, за да не се огъват. От няколко средно големи есенни листа (тип кленови), но не сухи, можете да си направите и изкуствени розички.
- Топлина и уют
Освен пъстра, есента е хладна, дъждовна и понякога мрачна. Това ни провокира да търсим повече топлина и уют в прегръдките на дома. Извадете килимите и топлите тъкани като памук и кадифе, плетивата и по-плътните материи. Декорирайте с меки и удобни възглавнички в стил есен.
Пришийте към старите едноцветни калъфки листа от червен, кафяв и жълт плат.Оригинално стоят и калъфки от конопени чували с бродерии на плодове и зеленчуци, пораждащи асоциации за събирането на есенната реколта.
В градината
Подходящи са фигури на животни като патици, таралежи или катерички. Използвайте декоративни саксии във формата на голяма тиква и поставете в тях хризантеми, които ще красят градината до късна есен. Направете си висящи фенери от стъклени буркани, изрисувани или облепени с есенни листа.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?