За нас
За Радио Китай
Пишете ни
in Web bulgarian.cri.cn
Храненето през есента
2012-08-29 14:04:31 cri

Какво можем да направим, за да помогнем на организма да съхрани баланса и да не допусне появата на болести?

Природата се е погрижила за това и през есента ни дарява с най-различни плодове и зеленчуци, които съдържат голямо количество вода, витамини и минерали, които ни помагат да запазим нормалната секреция на слузестата обвивка на дихателните пътища, облекчават болките в гърлото, овлажняват устните, отстраняват голяма част от горепосочените синдроми.

През есента е противопоказно да се консумират продукти, които имат свойството да загряват, а сред тях са джинджифилът, лютият червен пипер и др..

Най-добре е да изберете продукти с кисел вкус.Енергията Ин се подхранва най-добре от комбинацията между кисел и сладък вкус.Киселите плодове, оризът, сусамът, млечните продукти ефикасно подхранват енергията Ин и овлажняват организма.

От киселите продукти най-много кисели вещества съдържа глогът.Той стимулира секрецията на различните храносмилателни ферменти в стомаха и червата, възпрепятства натрупването на мазнини, забавя процесите на стареене.Но при хроничен гастрит, язва на стомаха, камъни в жлъчката, прекаран хепатит консумацията на глог е противопоказна.

Гроздето подпомага образуването на течности, утолява жаждата, подобрява апетита, подпомага храносмилането, укрепва организма, възстановява кръвта, заздравява сърцето, подпомага отделянето на течностите.Но не бива да забравяме, че на ден не трябва да приемаме повече от половин килограм грозде, за да не охладим прекалено много организма.

През есента зреят ябълките и нарът.Нарът има свойството да събира и стяга, а ябълките подпомагат образуването на течности, овлажняват белите дробове, отстраняват безпокойството, подобряват апетита.

Любителите на източната кухня обикновено обичат да използват джинджифила, за да разнообразят вкуса на ястието.Ефирните масла, които съдържа той ускоряват кръвообращението, стимулират секрецията на стомашните сокове, възбуждат храносмилателния тракт, предпазват от образуването на камъни в жлъчката.Но през сухата есен патогенният фактор сухост може да навреди на белите дробове, а добавянето на пресен джинджифил, който спада към храните с горчив вкус, в ястията, може лесно да навреди на енергията Ци на белите дробове.

В древните трактати по медицина е казано, че от сезоните през есента не трябва да се яде джинджифил, а от денонощието-през нощта.Тук става дума не само за джинджифила, а по принцип за храните с горчив и лют вкус като чесън, лук, люти чушки и др..Но ако са в малки дози в менюто ни,няма опасност да навредят.

Освен овлажняващото и охлаждащо действие, печурките имат още едно полезно свойство.Те облекчават храносмилането на месото и яйцата и предотвратяват образуването на отровни отпадъци.Те ускоряват храносмилането, отнемат от огъня, хармонизират потока на енергията Ци и успокояват ума.Според китайците печурките са лекарство, което удължава живота.

Други подходящи храни за есента са: червеното цвекло, бананите, патешкото месо, ечемикът, грахът, яйцата, сиренето, боба, телешкото и свинското месо, доматите, динята и всички плодове и зеленчуци, които зреят по това време на нашите географски ширини.

За да не допуснете организма да се обезводни през есента и да подсилите белите дробове и бъбреците, е добре да добавите в менюто си сусамови семена, мед, прясно мляко.Тъй като при хората на средна и напреднала възраст храносмилателните функции на организма постепенно отслабват, се препоръчва на закуска и вечеря да консумират каша, приготвена от 50гр. ориз и 30гр. ямс(китайски сладък картоф).Тази каша укрепва стомаха и предпазва от прекаленото му обезводняване.

Ето и още няколко каши, които е препоръчително да си похапвате през есента:

1. Каша от сушени корени от ремания

Необходими са ви 10гр. сушени корени от ремания, 10гр. лотосови семки, 20гр. ориз, 500мл вода.Варете кашата на слаб огън в продължение на 40 минути.

2. Каша с японски офиопогон

Сварете 10гр. корени от японски офиопогин и 30гр. ориз в 500 мл. Вода за около 40 минути на слаб огън.

3. Каша от ямс(китайски сладък картоф)

30гр. пресни или 10 гр. стрити на прах сушени сладки картофи,30гр. ориз, 500 мл. вода.Кашата се приготвия по същия начин като горните две.

За да укрепите далака и стомаха и да поддържате жизнената си енергия, можете веднъж седмично да пиете от следната смес: сварете във вода 6гр. гигантски исоп, 6гр. запържен глог, 10гр. запържени зърна от бял хиацинт, 5 големи фурми, 10гр. кокосовидна пория и 4гр. сушени кори от мандарини.

Още подобни теми
Коментари
© China Radio International.CRI. All Rights Reserved.
16A Shijingshan Road, Beijing, China