IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меню против есенна депресия

4 октомври 2010 06 49

Есенни храни за добро настроение

Плодовете са отговорът на лошото време. Употребявайте щедро. Снимка: Dreamstime

Плодовете са отговорът на лошото време. Употребявайте щедро. Снимка: Dreamstime

Понеже знаем, че със смрачаването на времето през есента идват и моментите, в които се чувстваме физически и психически отпаднали, ще приложим няколко изпитани методa, които действат и при пролетната умора.

Не е задължително да бъдем в тон с лошото време навън, затова въпреки дъжда и облаците обличайте по-ярки дрехи, носете по-шарени бижута и изпробвайте нов, озаряваш лицето грим.

И изобщо всичко, което може да направи деня ви по-слънчев е добре дошло – каране на колело, посещение на фитнес или разходка в парка. Важното е да не забравяте физическата активност

Важно е какво ядем – всички обичаме сладкишите и шоколада и знаем, че е нормално да си хапваме малко повече в студените месеци, но не е добре да прекаляваме. Заменете пакета солети с плодове, а шоколадовите изкушения с чаша топло какао например.

И тъй като подхванахме темата за храненето, и за да ви убедим, че здравословно не винаги значи безвкусно, ето нашият списък с вкусотии, от които не само, че няма нужда да се отказваме, но и задължително трябва да присъстват в менюто ни.

Причината е, че са естествен източник на енергия, тонус и здраве и действат като витализираща тялото и духа антистрес терапия:

Сардини - съдържат незаменими аминокиселини, които активизират действието на мозъка и повишават вниманието, освен това рибата е богата на витамин Е и фолиева киселина за доброто състояние на кожата.

Кисело мляко – не бива да с прекалява с киселото мляко, което съдържа по-голямо количество мазнини, но иначе е полезно заради високото съдържание на витамин В, който преобразува хранителните вещества в енергия за тялото.

Витамин С – портокали, грейпфрут, киви, лимон, шипки, ябълки – това са само част от плодовете, които ни идват на ум, когато се сетим за витамин С. Той е незаменим фактор за доброто ни физическо състояние.

Зеле – ако предпочитате, може да го замените и със спанак заради витамин А, В1, В2 и фолиевата киселина.

Още по темата

Диета с есенен привкус

Три съвета за есенно отслабване

Есенни зеленчуци на фурна

Есенни мисли

КоментариКоментари

wildprincess ( преди 13 години )
Една целувка е достатъчна да замени всички изброени храни!:)Любов е името на лекарството против депресия!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар