Оранжевата вкусотия съ­дър­жа безценния ви­та­мин Т, кой­то спи­ра на­пъл­ня­ва­не­то. Мно­го хо­ра не об­ръ­щат ни­как­во вни­ма­ние на тик­ва­та прос­то за­що­то не зна­ят кол­ко по­лез­на е тя.
На­ис­ти­на ли е тол­ко­ва по­лез­на тик­ва­та, че я пре­по­ръч­ват до­ри за ле­че­ние? Как­во съ­дър­жа то­зи зе­лен­чук?

Ва­ня Па­на­йо­то­ва, Плов­див

Аро­мат­на­та ме­ка част на тик­ва­та е бо­га­та на раз­лич­ни ви­та­ми­ни. Тя съ­дър­жа на пър­во мяс­то ас­кор­би­но­ва ки­се­ли­на (та­ка не­об­хо­ди­ми­я на всич­ки ни ви­та­мин С), ко­я­то ни спа­ся­ва от есен­ни­те прос­ту­ди. В нея има и ви­та­ми­ни от гру­па­та В - те се спра­вят не са­мо с умо­ра­та, раз­д­раз­ни­тел­ност­та и без­съ­ни­е­то. Те­зи ви­та­ми­ни по­доб­ря­ват със­то­я­ни­е­то и на ко­жа­та, и на ко­са­та ни. Про­дъл­жа­ва­ме с ви­та­ми­ни­те А и Е, пре­че­щи на ста­ре­е­не­то, как­то и ви­та­мин К, кой­то вли­яе на съ­сир­ва­е­мост­та на кръв­та. Дру­ги­те зе­лен­чу­ци почти не съ­дър­жат ви­та­мин К. Но тик­ва­та съ­дър­жа и още един, мно­го ряд­ко сре­щан ви­та­мин - ста­ва ду­ма за ви­та­мин Т, кой­то по­ма­га за ус­во­я­ва­не­то на теж­ка хра­на и не поз­во­ля­ва зат­лъс­тя­ва­не. Мо­же би за­то­ва ди­е­то­ло­зи­те та­ка нас­то­я­тел­но пре­по­ръч­ват тик­ва. То­зи зе­лен­чук съ­дър­жа и мно­го же­ля­зо - то да­ва до­бър цвят на ли­це­то и ве­се­ло нас­т­ро­е­ние.
Смя­та се, че тик­ве­ни­ят сок по­ма­га на мъ­же­те за под­дър­жа­не на сек­су­ал­ния то­нус. А ние пре­по­ръч­ва­ме да консумират и по­ве­че тик­ве­ни сем­ки.

ТИКВАТА ПОМАГА ПРИ БЕЗСЪНИЕ

Мо­же ли да по­со­чи­те при как­ви за­бо­ля­ва­ния по­ма­га тик­ва­та?

Ста­нис­ла­ва Стан­ко­ва, Со­фия

Тя е по­лез­на при дос­та болести, при то­ва се­ри­оз­ни. Пре­по­ръч­ва се нап­ри­мер на хо­ра със сър­деч­носъ­до­ви за­бо­ля­ва­ния. Бла­го­да­ре­ние на ви­со­ко­то си съ­дър­жа­ние на ка­лий тик­ва­та по­доб­ря­ва ра­бо­та­та на сър­це­то, ук­реп­ва кръ­во­нос­ни­те съ­до­ве и пре­мах­ва ото­ци­те. И още:
При бо­лес­ти на бъб­ре­ци­те и пи­коч­ния ме­хур се при­гот­вя ле­кар­с­т­во от тик­ве­ни сем­ки и ко­но­пе­но се­ме. Ето как: стри­ва се по ед­на ча­ша от два­та ви­да се­ме­на, смес­ват се и към тях пос­те­пен­но се до­ли­ват 3 ча­ши го­ре­ща во­да. По­лу­че­на­та смес се пре­цеж­да доб­ре и се по­лу­ча­ва “мля­ко”. Пие се през де­ня, под­с­ла­де­но с мед или за­хар.
При без­съ­ние се пре­по­ръч­ва да се пие тик­вен сок ве­чер, или пък от­ва­ра от тик­ва с мед.
При ек­зе­ма и из­га­ря­ния, при об­ри­ви и пъп­ки на­ло­же­те ме­ка­та част от тик­ва на за­сег­на­ти­те мес­та.
Хо­ра, на ко­и­то им се на­ла­га да сто­ят дъл­го вре­ме пра­ви през де­ня, мо­гат да по­мог­нат на стъ­па­ла­та си, ка­то ги на­ма­жат с ка­ши­ца от пряс­на тик­ва.
Тик­ве­ни­те сем­ки са приз­на­то сред­с­т­во за про­гон­ва­не на глис­ти­те.

ТИКВЕНАТА СУПА ТОПИ КИЛОГРАМИ

Как­ви яс­тия мо­гат да се при­гот­вят от тик­ва?

Стеф­ка Рай­ко­ва, По­мо­рие

От тик­ва мо­гат да се при­гот­вят мно­го, и то вкус­ни, яс­тия. Ние ви пред­ла­га­ме две ре­цеп­ти:
Тик­ве­на су­па. Не­об­хо­ди­ми про­дук­ти: един ки­лог­рам тик­ва, ед­на гла­ва лук, 3 су­пе­ни лъ­жи­ци зех­тин, един ли­тър зе­лен­чу­ков бул­ьон, 100 г тик­ве­ни сем­ки, сол и чер­вен пи­пер. Най-нап­ред из­чис­те­те и на­ре­же­те на ед­ро гла­ва­та кро­мид лук. След то­ва из­чис­те­те тик­ва­та и на­ре­же­те на куб­че­та ме­ка­та част. Сло­же­те зех­ти­на да се заг­рее в тен­д­же­ра­та и ле­ко за­пър­же­те лу­ка и тик­ва­та в не­го. На­лей­те бул­ьо­на и ос­та­ве­те всич­ко да ври на ба­вен огън в про­дъл­же­ние на 20 ми­ну­ти. След то­ва мо­же­те да па­си­ра­те със­тав­ки­те от су­па­та до със­то­я­ние на пю­ре. До­ба­ве­те сол­та и чер­ве­ния пи­пер. От­дел­но за­пър­же­те тик­ве­ни­те сем­ки, но без маз­ни­на. На­лей­те су­па­та в чи­ни­и­те, до­ба­ве­те по още мал­ко зех­тин и по­си­пе­те от­го­ре из­пър­же­ни­те тик­ве­ни сем­ки.
Го­веж­до ме­со с тик­ва и чер­ве­но ви­но. Не­об­хо­ди­ми про­дук­ти: 750 г го­веж­до ме­со, 250 г лук, не­лю­тив, 200 г ме­ка­та част от тик­ва, ва­ре­на, 3 су­пе­ни лъ­жи­ци то­пе­но мас­ло, сол, млян че­рен пи­пер, по­ло­вин ча­ша бул­ьон от куб­че, ед­на ча­ша чер­ве­но ви­но и 4 су­пе­ни лъ­жи­ци сме­та­на. Из­чис­те­те и на­ре­же­те лу­ка, а пар­че­та­та ва­ре­на тик­ва па­си­рай­те, най-доб­ре на гев­гир (ед­ро си­то). Заг­рей­те раз­то­пе­но­то мас­ло и за­пър­же­те от две­те стра­ни пар­чен­ца­та ме­со. До­ба­ве­те и ле­ко за­пър­же­те и лу­ка. Под­со­ле­те и сло­же­те че­рен пи­пер на вкус. До­ба­ве­те бул­ьо­на и чер­ве­но­то ви­но и ос­та­ве­те яс­ти­е­то да се за­ду­ша­ва един час. След то­ва до­ба­ве­те сме­та­на­та и па­си­ра­на­та тик­ва. Сло­же­те пак да зав­ри и под­п­ра­ве­те със сол и че­рен пи­пер.