сряда, 29 септември 2010 г.

Пролетните цветя се засаждат през есента

 Цветята са едно от нещата,които ни карат да се усмихваме.Едно от нещата,които ни правят щастливи.Ако искате след дългата зима да имате красива пролетна градина трябва още сега да засадите луковиците на пролетните цветя.Луковичните цветя са истинско съкровище.Те ни радват с красивите си цветове, които се появяват от ранна пролет до късна есен.Вероятно няма човек,който да не се възхищава на цъфналите кокичета и да не ги свързва с отиващата си зима.Ето кратък списък на някои цветя не само луковични,които трябва да засадите още сега /м.септември-м.октомври/
1. Кокиче
Кокичето е сред най-ранно цъфтящите пролетни цветя.Достига височина 20-25 см.Сади се на дълбочина 10 -12 см. през м.септември.Най-красиво е когато се сади в групи поне по 25 бр.

2.Минзухар
Минзухарът  предпочита дълбока,но влажна и песъчлива почва.Засажда се в началото на м. септември на дълбочина 6-8 см.на разстояние 7-8см.


3.Лале
Лалето достига височина от 20 до 70 см.Лалето изисква топли и слънчеви места,но расте добре и на полусянка. Най-подходящи са глинесто-песъчливите почви.Дълбочината на засаждане по правило трябва да е три пъти дължината на луковицата.
4.Нарцис
Нарцисът е не само много лесен за отглеждане, но има много  разновидности – сортовете му са доста различни  по цвят и форма.Луковиците на нарциса се засаждат на дълбочина 10-15 см.расте на сл ънчево или полусенчесто място на разстояние 20 см.

5.МускариИзвестни са още като кукувиче грозде.Достигат височина 15-20 см.почвата трябва да е влажна и добре отцеждаща.растението образува килими.
 6.Декоративен лук
Луковиците се засаждат рано на есен, на дълбочина четири пъти диаметъра на луковицата.Малките на разстояние  8-10 см. а по-големите на 20 см.
7.Ирис
Тази група разстения има голямо видово разнообразие .Някои достигат 1м. височина.Изискват сухи отцедливи почви и открити слънчеви места.Засаждат се на разстояние 25-30 см.
8.Зюмбюл
Растенията виреят добре на лека, песъчлива почва,Цъфти от края на март до май. Достига 20-30 см височина.Засажда се на 12 см.дълбочина.
9.Ходжово лале
Другото име на това нестандартно растение е императорска ведрица. То не се пресажда всяка есен, но е добре да се разрежда през 3-4 години.Растенията трябва да са на лека, пропусклива, но богата на хранителни вещества почва.
10.Незабравка
 Родът Незабравки се състои от около 50 вида, произхождащи от влажни места с умерен климат в Европа, Азия и Америка. Между тях има едногодишни, двугодишни и многогодишни тревисти растения. Височината им достига между 10 и 40 см.
Повечето видове се развиват добре и на слънце, и на сянка. При суха пролет трябва да се поливат.
11.Иглика
 Отглежда изключително лесно и дори и да не се полагат особени грижи за нея цъфти всяка пролет. Желателно е редовно поливане през лятото.
Разделянето на туфите при игликите се налага, когато навършат 3-5 години.  Ако растат дълго на едно място без пресаждане, цъфтежът забележимо намалява, а коренището се оголва.
12.Теменужки
 Теменужките обичат богатата на хумус почва, с голямо съдържание на изгнили листа и тор, които обикновено се добавят през пролетта.
В края на август се засаждат на постоянно място. Най-подходящото разстояние между отделните растения е 20-25 см.
 13.Момина сълза
Обича леки сенки, достатъчно влага, глинесто-песъчлива, добре отцеждаща се и достатъчно хранителна почва, която бързо се затопля напролет. Размножава се чрез делене на коренищата, когато наесен изсъхне надземната част и се разсаждат в лехи с разстояние 30 см между редовете и 5-6 см между растенията. Всяко растение за посаждане трябва да има един или няколко кълна и част от коренището, като горната част на кълновете се заравя на дълбочина 1,5-2 см. След посаждане и през лятото се поливат обилно.
14.Анемония 
Анемонията се размножава главно вегетативно — чрез резници от коренищата, които трябва да бъдат най-малко с един вегетационен връх. Резниците се накисват във вода за няколко часа и се засаждат през септември в студени парници на разстояние 10 х 15 см и на дълбочина 5 — 8 см. Парникът се поддържа влажен, като се покрива със стъкла и рогозки, а при ниски температури — със слама. При засаждане в саксии след появата на листата растенията се внасят в оранжерии при температура 4 — 8°С. Коренищата се изваждат през май след прецъфтяването.







































































































































0 comments:

Публикуване на коментар